Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Climent d'Alexandria (s. II-III dC) HIST.

Escriptor i apologista cristià d'origen grec, nascut probablement a Atenes o a Alexandria, cap a l'any 145 o 150. Va morir en la Capadòcia cap a l'any 215. De formació estoica, va viatjar per Itàlia i Orient fins que a Alexandria va trobar a PantŔ (antic estoic convertit al cristianisme), qui havia fundat el Didaskaleion o escola de catequesi cristiana cap a l'any 180. Va passar a ser deixeble i seguidor de l'esmentat autor, a qui va succeir com a segon mestre del Didaskaleion. A causa de discrepàncies amb el bisbe d'Alexandria, va marxar a Jerusalem on va prosseguir els seus ensenyaments i es va convertir en protegit del bisbe d'aquesta ciutat. Posteriorment, va marxar cap a la Capadòcia fugint de la persecució de Septimi Sever, època de què data la seva obra principal coneguda com Stromata.

Se'l considera l'iniciador de la teologia especulativa, i un dels principals exponents de la apologŔtica cristiana, i la seva feina teòrica es va centrar en l'hel·lenització del cristianisme, intentant conciliar la fe (pístis) amb el coneixement (gnosis). La seva teologia és de base platònica i estoica, amb elements peripatètics i va combatre els corrents gn˛stics, tant cristians com pagans, en considerar que menystenien el caràcter de l'encarnació i redempció de Crist i feien impossible la reconciliació entre ciència i fe. Segons ell, no hi ha fe sense coneixement, de la mateixa manera que no hi ha coneixement sense fe, però és per la fe que l'home s'adhereix als principis del coneixement o a la paraula de Déu. Va concebre el logos com a principi creador del món, principi de saviesa (la dels profetes i filòsofs) i principi de salvació (el logos encarnat). Aquest 8`(@H (logos) és el vertader alfa i omega de tota realitat. D'aquesta manera, va voler aprofundir la fe amb l'ajuda de la filosofia. També va ser un dels més destacats defensors de la necessitat d'interpretar les Sagrades Escriptures de manera al·legòrica, tant l'Antic Testament com els Evangelis, ja que Jesucrist s'expressava a través de paràboles. Per aquest intent d'interpretació al·legòrica, així com per l'hel·lenització del cristianisme, s'ha comparat la seva obra amb alguns aspectes de la de Filó d'Alexandria. Orígenes, deixeble seu en el Didaskaleion, va desenvolupar les seves tesis i va accentuar encara més la seva tendència a la interpretació al·legòrica.

[image]Obres principals

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.