Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Erat˛stenes de Cirene (c. 275-195 aC) HIST.

Astrònom, geògraf i matemàtic grec. Va néixer en Cirene. Va viure primer a Atenes però després es va establir a Alexandria on, nomenat pel rei Ptolemeu III, va passar a ocupar el càrrec de director de la famosa Biblioteca. Va mantenir una gran amistat amb Arquímedes.

Com a astrònom, va calcular l'obliqüitat de l'eclíptica i, igual que en astronomia, va aplicar la matemàtica a la geografia, raó per la qual se'l considera el fundador d'aquesta disciplina com a ciència. També va ser el primer a calcular la circumferència terrestre. Segons Eratóstenes el valor de la circumferència terrestre era de 250.000 estadis (tenint en compte que un estadi mesurava 157,5 metres, la seva mesura té un error de només uns 70 km.). En matemàtiques va inventar un mètode per obtenir la taula dels nombres primers, coneguda com la «garbella d'Eratóstenes». Va escriure tres llibres de geografia, dels que només es conserven les sinopsis que va escriure Estrabó, però hi ha constància de la gran influència que van exercir entre els geògrafs de l'antiguitat. També va escriure una Cronografia que va servir de base a Apolodor d'Atenes per escriure la seva crònica, que és una de les obres bàsiques en la tradició doxogrÓfica per fixar la cronologia dels filòsofs grecs.
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.