Godwin, William (1756-1836) HIST. `godwin.wav', `play"]

Escriptor, assagista i pensador anglès, l'obra fonamental del qual Investigació sobre justícia política (1793) és considerada de vegades com una de les pioneres en la formulació dels ideals anarquistes. A més d'aquesta obra, que és la que l'ha fet més conegut, va escriure també novel·les de gran èxit, com Les aventures de Caleb Williams.

Encara que lligat a la Revolució Francesa i al moviment intel·lectual engendrat per aquesta a Anglaterra, Godwin s'oposava a tota forma d'organització política i veia amb autèntic horror tota forma de govern i, en especial, la del govern de la violència i de les masses, fàcilment manipulable.
Per a Godwin «la història de la humanitat a penes és una altra cosa que un registre de crims» i el culpable de la corrupció és l'organització política de la societat que, necessàriament, corromp. Considerava que el canvi social cap a una societat lliure havia de procedir de l'acció d'individus racionals i del progrés del coneixement, rebutjant tota forma de violència. Conscient de les dificultats d'aquest procés proposava, no obstant això, un ideal social que actués a manera d'horitzó ideal. Molt influenciat pels corrents empiristes britànics, sostenia una concepció ètica a mig camí entre l'intel·lectualisme i l'utilitarisme.

Va estar casat amb la pensadora anglesa Mary Wollstonecraft, amb la va tenir una filla, Mary (qui posteriorment es casaria amb Percy Bysshe Shelley i seria una famosa escriptora, coneguda especialment per la seva novel·la sobre el monstre de Frankenstein).


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.