Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Aristòtil: el temps com causa de destrucció

Totes les coses es generen i es destrueixen en el temps. Per això, mentre que alguns deien que el temps era «el més savi», el pitagòric Paron el va anomenar amb més propietat «el més neci», perquè en el temps oblidem. És clar, llavors, que el temps pres en si mateix és més aviat causa de destrucció que de generació, com ja es va dir abans, perquè el canvi és en si mateix un sortir fora de si, i el temps només indirectament és causa de generació i de ser. Un indici suficient d’això està en el fet que res es genera si no es mou d’alguna manera i actua, mentre que quelcom pot ser destruït sense que es mogui, i és sobretot d'aquesta destrucció de la qual s’acostuma a dir que és obra del temps. Però el temps no és la causa d’això, sinó que es dóna en cas que el canvi es produeix en el temps.

Queda dit llavors que el temps és, i què és, i en tots els sentits que parlem del «ara», i què és «alguna vegada», «recentment», «ja», «fa temps» e «instantàniament».

__________________________________________

Física, 222b-223a. (Gredos, Madrid 1995, p.285-286).

Veure altres textos d'Aristòtil sobre el temps.

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.