Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Catàleg de nivells principals en la jerarquia dels sistemes segons Bertalanffy

 
Nivell Descripció i exemples Teoria i models
Estructures estàtiques Àtoms, molècules, cristalls, estructures biològiques, del nivell microscòpic electrònic al macroscòpic. P. ex. fórmules estructurals de la química; cristal·lografia; descripcions anatòmiques.
Rellotgeria Rellotges, màquines ordinàries en general; sistemes solars. Física ordinària, tal com les lleis de la mecànica (newtoniana i einsteiniana) i altres.
Mecanismes de control Termòstat, servomecanismes, mecanisme homeostátic en els organismes. Cibernètica; retroalimentació i teoria de la informació.
Sistemes oberts Flames, cèl·lules i organismes en general. (a) Expansió de la teoria física a sistemes que sostenen pas de matèria (metabolisme)

(b) Emmagatzemament d'informació en el codi genètic (ADN). Avui per avui no està clar el vincle entre (a) i (b).

Organismes inferiors Organismes «vegetaloides»: diferenciació creixent del sistema (l'anomenada "divisió del treball" en l'organisme); distinció entre reproducció i individu funcional («línia germinal i soma»). Gairebé no hi ha teoria ni models.
Animals Importància creixent del trànsit en la informació (evolució de receptors, sistemes nerviosos); aprenentatge; començaments de consciència. Començaments en la teoria dels autòmats (relacions SR), retroalimentació (fenòmens regulatoris), comportament autònom (oscil·lacions de relaxament), etc.
Home Simbolisme; passat, i avenir, jo i món, consciència de si, etc. Com a conseqüències: comunicació per llenguatges.... etc. Incipient teoria del simbolisme.
Sistemes socioculturals Poblacions d'organismes (incloent els humans); comunitats determinades per símbols (cultures). Lleis estadísticament i possiblement dinàmiques en dinàmica de poblacions, sociologia, economia, possiblement història. Començaments d'una teoria dels sistemes culturals.
Sistemes simbòlics Llenguatge, lògica, matemàtiques, ciències, arts, moral, etc. Algorismes de símbols (p. ex. matemàtiques, gramàtica); "regles del joc", com en arts visuals, música, etc.


Nota: Aquest repàs és impressionista i intuïtiu i no aspira al rigor lògic. Per regla general, els nivells superiors pressuposen els inferiors (p. ex. els fenòmens de la vida pressuposen els del nivell fisicoquímic, els fenòmens socioculturals el nivell de l'activitat humana, etc.), però la relació entre nivells requereix aclariment en cada cas (cf. problemes com el del sistema obert i el codi genètic com a aparents requisits previs per a la «vida», la relació entre sistemes «conceptuals» i «reals», etc.). En aquest sentit, la llista insinua tant els limitis del reduccionisme com els buits en el coneixement actual.

__________________________________________________

Bertalanffy, L., TeorÝa general de los sistemas, F.C.E., Madrid 1976, p.28-29.

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.