Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Hegel: necessitat de la filosofia

En aquest sentit és especialment necessari que es faci del filosofar un assumpte seriós... Tal sembla com si fos precisament la carència de coneixements i d'estudi el que té de privatiu la filosofia i com si aquesta acabés on aquells comencen. Se'l considera amb freqüència com un saber formal, que no té contingut, i falta molt per acabar de comprendre que... les altres ciències, per molt que intentin raonar sense l'auxili de la filosofia, mai arribaran a posseir, sense aquesta, vida, esperit ni veritat. (Werke, t. II, pp. 53 s.)

EI menyspreu del geni i de les grans dots naturals, la creença que la fantasia només subministra al filòsof les flors de l'eloqüència, que la raó no fa una altra cosa que ordir faules al mode com els periodistes ordeixen mentides, o bé, suposant que aquestes invencions se surtin de la vil realitat, quimeres, somnis, dèries teosòfiques...; no sap un què admirar més, si la barbàrie que s'aplaudeix l'absència de geni o la vulgaritat dels conceptes que això s'exposa. Si anomenem barbàrie al menyspreu de les grans dots naturals, no ens referim a aquella barbàrie natural que queda del costat d'aquí de la cultura, doncs aquesta barbàrie honra al geni com quelcom diví i  el reverència com a una llum que trenca les tenebres de la seva consciència; ens referim, per contra, a la barbàrie de la cultura, a aquesta tosquedat convencional, fabricada, que crea una frontera absoluta... i que és allà on es manifesta com coneixement, enteniment. (Werke, t. XVI pp. 129 s.)

_______________________________________________

Textos escollits per Ernst Bloch: Sujeto-objeto. El pensamiento de Hegel, FCE, Mèxic 1982, p.112-113.

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.