Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Diògenes de Apol·lònia (segle V a.C.) HIST.

Filòsof grec. Se saben poques coses sobre la seva biografia, encara que va ser contemporani d'Anaxàgores, probablement una mica més jove que aquest, i va viure bastant temps a Atenes. A través dels doxògrafs, especialment gràcies a Simplici, s'han conservat nombroses cites de les seves obres. Una d'elles es titulava Contra els sofistes i una altra, la més important, Sobre la naturalesa, probablement escrita entre els anys 440 - 423 a.C., ja que Aristòfanes el va satiritzar en obres compreses entre aquestes dates. Diògenes d'Apol·lònia va intentar una revitalització de les tesis monistes i hilozoístes dels jònics en contra de les tesis dels pluralistes. Es va ocupar també d'estudis de psicologia i de medicina.

Va combatre la teoria dels quatre elements d'Empèdocles i de les homeomeries d'Anaxàgores, a les que va oposar una reinterpretació de la filosofia d'Anaxímenes juntament amb algunes influències de Leucip, concretament l'existència del buit. L'acció que Anaxàgores atribuïa al nous, Diògenes l'atribueix a l'aire que tot ho penetra i com un ànima o buf (pneuma) crea la vida, dota les coses de moviment i engendra el pensament. Per a ell, l'aire era el vertader GDPZ (arkhé) de la naturalesa i de la vida. Sostenia que totes les coses existents són modificacions del mateix i són el mateix, per això poden combinar-se i unir-se i canviar unes en altres. De no ser així, diu, no podrien créixer les plantes de la terra, ni es podrien engendrar els animals ni cosa alguna. D'aquesta manera, la multiplicitat dels éssers i l'esdevenir són fruit de transformacions d'un element o principi primigeni, que identifica amb l'aire. Va defensar també una concepció decididament teleològica (com el seu rival Anaxàgores), d'on inferia que si tota la naturalesa està orientada cap al compliment d'un fi, ha d'existir alguna intel·ligència ordenadora, que també va identificar amb el mateix aire, al que concebia infinit, intel·ligent, omnipotent i ordinador. La ment, segons ell, s'engendrava per la presència de l'aire en l'interior de la sang que flueix per les venes i penetra tot el cos.

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.