Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

explicació funcional(ista) EPIST.

Tipus d'explicaciˇ que interpreta els fenòmens socials i culturals com a satisfacció d'una necessitat funcional, tal com l'entén Malinowski (1884-1942) en oposiciˇ a l'evolucionisme cultural. Segons ell, cada cultura està constituïda per una sèrie de trets integrats dins un sistema total, de manera que cadascun dels dits trets particulars o parts guarden una relació amb el tot. Així, cada cultura corresponent a una determinada societat constitueix un conjunt coherent i orgànic en el que cada element, o traç, serveix a la funció del conjunt. De la mateixa manera que l'existència d'un òrgan, en biologia, s'explica per la funciˇ que realitza i aquesta per la necessitat vital que satisfà, així també, en l'àmbit de les ciències socials i culturals, l'existència d'un fenomen social o cultural s'interpreta com una institució o organització social o una forma cultural que satisfà, i per aquesta raˇ realitza, una funció necessària per al manteniment d'un sistema social o cultural. Cadascuna de les parts pot tenir la seva pròpia forma específica, però cap d'aquestes parts o elements culturals existiria com a unitat aïllada, sinó que cadascuna d'elles ocupa un determinat paper dins la totalitat de la cultura de la que és part.

D'aquesta manera, interpretar un fet o traç cultural suposa interpretar-ho com un fenomen social que ha d'explicar-se en funció del que aporten al conjunt de la cultura i la societat. L'aportació de cada part al sistema constitueix la seva funció. Així, a través de les categories de forma, estructura i funció, el funcionalisme, fa especial insistència en la dinàmica interna d'una cultura, i considera la funció com el principi organitzador. Aquest tipus d'explicació científica no s'ajusta al model nomol˛gico-deductiu, però Hempel sosté que pot reduir-se a ella.

Veure funcionalisme.

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.