Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

hipòtesi, formulació d' EPIST.

En la concepció inductivista de la ciència, es parteix del supòsit que cal començar reunint i ordenand experiències i observacions, que expressem mitjançant enunciats protocol·laris, el resultat de la qual generalitzem mitjançant hipòtesi. Per això, els passos inicials haurien de ser: observació de fets, anÓlisi i classificaciˇ dels mateixos, inducciˇ a partir d'ells i control dels enunciats generals. Enfront d'aquest inductivisme, es manté que fins i tot per a l'observació i classificació de fets (significatius) és ja necessària la hipòtesi o la teoria: s'avancen hipòtesi per iniciar una investigació, fins i tot en el moment inicial d'observació de fets. «Les hipòtesis i teories no es deriven dels fets, sinó que s'inventen per donar compte d'ells» (veure cita). AixÝ, doncs, la formulaciˇ d'hip˛tesis ja es produeix dins un marc te˛ric previ que condiciona el procÚs de formulaciˇ de les esmentades hip˛tesis.
 
En principi, les hipòtesis han de ser pertinents (adequades per explicar els fets), consistents (amb una altra hipòtesi i altres resultats de la ciència) i comprovables (referibles a l'experiència).
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.