Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

La nostra època és, de mode especial, la de la crítica. Tot ha de sotmetre's a ella [...].

Una època que no es contenta ja amb un saber; és, d'una banda, una crida a la raó perquè novament emprengui la més difícil de totes les seves tasques, a saber, la de l'autoconeixement i, per una altra, perquè institueixi un tribunal que garanteixi les seves pretensions legítimes i que sigui capaç d'acabar amb totes les arrogàncies infundades, no amb afirmacions d'autoritat, sinó amb les lleis eternes i invariables que la raó posseeix. Semblant tribunal no és un altre que la mateixa crítica de la raó pura.[...]

Aquest camí -l'únic que quedava- és el que jo he seguit.

____________________________________________________________________

I. Kant, Crítica de la razón pura, Prólogo de la primera edición, A XI-XII, nota K (Alfaguara, Madrid 1988, 6ª ed., p. 9).
 
 

Versió en castellà

Nuestra época es, de modo especial, la de la crítica. Todo ha de someterse a ella [...].

Una época que no se contenta ya con un saber; es, por una parte, un llamamiento a la razón para que de nuevo emprenda la más difícil de todas sus tareas, a saber, la del autoconocimiento y, por otra, para que instituya un tribunal que garantice sus pretensiones legítimas y que sea capaz de terminar con todas las arrogancias infundadas, no con afirmaciones de autoridad, sino con las leyes eternas e invariables que la razón posee. Semejante tribunal no es otro que la misma crítica de la razón pura.[...]

Este camino -el único que quedaba- es el que yo he seguido.

____________________________________________________________________

I. Kant, Crítica de la razón pura, Prólogo de la primera edición, A XI-XII, nota K (Alfaguara, Madrid 1988, 6ª ed., p. 9).

 

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.