Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

[Així, per exemple, veiem en W. Gustason]:

Prova de la condició necessària

Mètode de concordança:

Un metge investigador observa que sis pacients admesos a l'hospital en el passat any pateixen tots d'una forma rara de càncer. Després d'una investigació, descobreix que tots viuen en llocs diferents de la mateixa regió i tenen historials clínics diferents, així com continuen una dieta distinta i posseeixen hàbits personals diferents (per exemple, fumar, beure alcohol, etc.) Però tots comparteixen una «possible propietat condicionant» (PPC): tots treballen en una cooperativa agrícola on es manipula un herbicida recentment descobert que s'utilitza després de la collita. El metge conclou provisionalment que la causa de la malaltia és l'exposició a l'herbicida.

On C1-C4 són les diferents PPC, C5 la propietat d'estar exposats a l'herbicida i E la malaltia contreta: a-f són els sis malalts.

La investigació assenyala que C5 és la «probable» condició necessària: «Si hi ha una condició necessària per a tots els malalts, aquesta és C5».

Prova de la condició suficient

Mètode de concordança i diferència

Ana va desenvolupar una borradura greu i inusual (E). A causa de la seva semblança amb altres malalties de la pell, els metges li van dir que eliminés de la seva dieta els ocells de corral (C1), la carn de vaquí (C2), i els productes lactis (C3). En fer-ho, va desaparèixer la borradura i després els metges li van dir que primer comencés a menjar novament pollastre i més tard carn. En cap cas, es va presentar novament la borradura. Llavors se li va dir a Ana que reprengués el consum de productes lactis. Després de fer-ho, va reaparèixer la borradura, que va persistir encara que després eliminés de la seva dieta ocells i carn. Els metges van concloure que la borradura d'Ana ho produïa el consum de productes lactis.

La següent taula il·lustra l'exemple:

On es parteix del supòsit d'una situació inicial (*), en la que es manifesta la malaltia. Posa de manifest que la borradura es reprodueix només si està C3, bastant a més a més la sola presència d'aquest factor. «E està present si i només si C3 està present».

__________________________________________________________________

Sobre això, cf. W. Gustason, Reasoning from Evidence, Macmillan, Nova York 1994, p. 85.
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.