Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

equivalència, relació de LÒG.

És la relació reflexiva, simètrica i transitiva (veure text). Quan es defineix una relació d'equivalència per a un conjunt determinat, A, aquest conjunt queda dividit en subconjunts o classes, denominats classes d'equivalència, els membres del qual són elements equivalents. A la divisió en classes se la denomina partició.
 

Text de Jesús Mosterín: relació d'equivalència

El concepte de partició està estretament lligat al de relació d'equivalència. Com és ben sabut, una relació d'equivalència és una relació reflexiva, simètrica i transitiva. És a dir, una relació R és una relació d'equivalència en una classe A si i només si (1) tot individu de A està en la relació R amb si mateix, (2) si x està en la relació R amb i, llavors i també està en relació R amb x, i (3) sempre que u estigui en la relació R amb w i w amb z, també u està en la relació R amb z. Per exemple, la identitat és una relació d'equivalència, així com també ho és la de paisanatge entre humans i la de congruència entre triangles.

__________________________________________________

L'estructura dels conceptes científics, en Conceptos y teorías en la ciencia, Alianza, Madrid 1984, p. 15.

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.