Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

context opac / transparent LÒG.

Un context és opac quan el terme que embolcalla no pot substituir a un altre observant la clàusula salva veritate, és a dir, sense que l'enunciat canviï de valor de veritat;. Un context és transparent, o extensional, quan pot fer-se aquesta substitució de termes o predicats mantenint la clásula salva veritate (veure exemple). El terme de «opacitat» va ser introduït per Russell i Whitehead, en Principia Mathematica (1910-1913).

Veure de re, de dicto.
 

Exemple:
 
Si diem «Tots els ilerdenses saben que Indíbil i Mandoni van ser cabdills ilergetes», podem substituir, salva veritate, «ilerdenses» per «habitants de la ciutat de Lleida», perquè són termes o classes coextensives i, d’altra banda, la resta de paraules de l’enunciat, és a dir, el context, no és opac. En canvi, en: «Anna sosté que tots els habitants de Lleida saben que Indíbil i Mandoni van ser cabdills ilergetes», hi ha opacitat de context, ja que, en tractar-se d’un verb de «opinió» -sosté- sorgeix una actitud proposicional, i pot succeir que Anna no sàpiga que «ilerdenses» i «habitants de Lleida» són termes amb la mateixa referència o extensió.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.