Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

veritats de raó / veritats de fet EPIST./ HIST.


Expressions degudes a  Leibniz amb les que distingeix dos tipus d' enunciats vertaders. Les veritats de raó (vérités de raison) són necessÓries, per quant la seva contradicciˇ -o la seva negació- és lògicament impossible. Les veritats de fet (vérités de fait) són contingents, ja que la seva contradicciˇ -o la seva negació- és lògicament possible (veure text). Les primeres funden la seva necessitat en el principi de contradicció , o d' identitat, i les segones en el principi de raó suficient (o causalitat). «Un triangle té tres angles interns» és una veritat de raó necessària basada en el principi de contradicció; la seva oposada «algun triangle no té tres angles interns» és lògicament impossible. En canvi, «Cèsar va passar el Rubicó» és una veritat de fet, contingent, ja que l'enunciat oposat és lògicament possible («Cèsar no va passar el Rubicó»), la seva veritat, doncs, solament estÓ fonamentada en el principi de raó suficient, o de causalitat.

Aquesta divisió de Leibniz és paral·lela a què va fer Hume entre relacions d'idees i qüestions de fet, i a la de Kant, entre judicis analítics i judicis sintètics, i a l'habitual entre a priori i a ‘posteriori'. Una de les diferències fonamentals entre aquests autors consisteix en que, segons Leibniz, les veritats de fet també són veritats de raó per a una ment infinita.

Veure termes relacionats.

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.