Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Primavesi, Anne: ecologia i feminisme

L'ecofeminisme accentua la connexió entre la dona i la Natura, partint de la base que la natura, en la nostra cultura distant i masculinament científica, també és tractada com «allò altre», com quelcom essencialment distint del mascle humà dominant que s'arroga un dret il·limitat a explotar la «mare» terra.

Homes i dones que ens dediquem a l'ecologia patim un canvi en la percepció de la natura quan, pel fet de defensar amb fermesa un vincle entre la història de l'opressió de la dona i la del medi ambient, establim un parentiu natural entre el feminisme i l'ecologia. Llavors comprovem que en les nostres interpretacions de les crisis del medi ambient agreujarem els errors, si no ens mantenim fidels al paradigma ecològic, començant per les nostres pròpies vides i descobrint en elles la manifestació més profunda de l'odi a la Natura: la nostra connivència amb les estructures jeràrquiques. Pertanyem a una societat en què les dones, identificades amb la Natura, han estat convertides en objectes i se les ha subordinat. Les actituds amb què ens acostem a la Natura en el nostre treball ecològic hauran de reflectir això, en especial, a falta de voluntat de concedir-li autonomia o valor per dret propi. En prendre consciència de les pautes de domini que hi ha en les nostres pròpies vides, aprenem a relacionar-les amb les del domini de la natura no humana.

____________________________________________

Del Apocalipsis al Génesis, Herder, Barcelona 1991, p. 77-78.

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.