Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Gobineau, comte Joseph Arthur de (1816-82) HIST.

Filòsof racista, etnòleg, historiador, novel·lista i diplomàtic francès. Amic de Tocqueville, que el va anomenar cap del gabinet d'Afers Exteriors francès i li va obrir les portes a la carrera diplomàtica. Gobineau va ser ambaixador a Berna, Hannover i altres ciutats alemanyes, abans de ser ministre plenipotenciari a Teheran (1862), Atenes (1864) i Brasil (1869). El 1870 torna definitivament a França per fer-se càrrec de l'alcaldia de Trye-Château. Va morir a Torí el 1882.

És conegut especialment per la seva obra racista Assaig sobre al desigualtat de les races humanes (4 vols., 1853-55), en la que exposa una hist˛ria universal basada en les caracterÝstiques de les races humanes: la negroide, la groga i la blanca, i on exalša les virtuts de la raša Ória, germÓnica o n˛rdica, com a millor exponent dels valors humans (energia, intelĚligŔncia, amor a la vida, capacitat creadora i especulativa) propis de la raša blanca. Segons ell, la barreja de races perjudica la humanitat, ja que, si bÚ Ús cert que les races inferiors es beneficien del seu mestissatge amb les races superiors, aquestes perden en l'encreuament més que no pas aquelles guanyen, de manera que el balanç és negatiu. Per a Gobineau, pensador imbuït d'una mentalitat romàntica, aristocratitzant i colonialista, la història és el fruit de l'hegemonia de les races superiors, i ha de mantenir-se la puresa de la sang a tota costa per evitar la degeneració de la humanitat.

Les seves tesis, que van ser desenvolupades per H.S. Chamberlain i Rosenberg, van ser revitalitzades pels nazis, i van influir en Français Vacher de Lapouge, teòric racista del darwinisme social.

A més de l'Assaig sobre la desigualtat de les races humanes, Gobineau va publicar també una Memòria sobre diferents manifestacions de la vida individual (publicada el 1867), en la que intenta donar una fonamentació ontològica de les seves tesis racistes. Per a això s'inspira en un espiritualisme de tipus tomista. Però, de la mateixa manera que l'Assaig manca de tot rigor etnol˛gic i científic, la Memòria manifesta també un ple desconeixement de la història de la filosofia. També les seves obres Lectura de textos cuneïformes (1858) i Tractat d'escriptura cuneïforme (1864) manquen del més mínim crèdit científic.


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.