Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Gödel, Kurt (1906-1978) HIST. `godel.wav', `play"]

Matemàtic i lògic americà, nascut a Brünn, ciutat pròxima a Viena (Brno, de l'actual República Txeca). Va estudiar matemàtiques a Viena, on va ser professor de 1933 a 1938, i on va entaular contactes amb el Cercle de Viena. El 1938, davant el perill nazi, va marxar a EE.UU, i va treballar en l'Institute for Advanced Studies de Princeton (Nova Jersei). Els seus estudis sobre lògica i metamatemática (filosofia de les matemàtiques explicitada en llenguatge matemàtic) han estat els de major importància del segle XX.
A partir de 1943 es va dedicar també a altres temes filosòfics, preferentment cosmològics; el 1951 va rebre el premi Einstein i el 1975 la Medalla nacional de la Ciència; va ser membre de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units i de la Royal Society, de Londres. Entre les seves aportacions a la lògica matemàtica destaca, com la més coneguda, el teorema que porta el seu nom, anomenat també teorema de la incompletud, que afirma l'existència de proposicions indecidibles en un sistema formal de l'aritmètica.

Obres

Collected Works, ed. per Solomon Feferman i altres, Clarendon-Oxford University Press, Nova York-Oxford 1986s.

Über formal unentscheidbare Sätze der Principia Mathematica und verwandter Systeme [Sobre enunciats formalment indecidibles en els Principia Mathematica i sistemes relacionats], en «Monatshefte für Mathematik und Physik», 38 (1931); en ed. Anglesa, On Formally Undecidable Propositions in Principia Mathematica and Related Systems, Oliver and Boyd-Basic Books, Edimburg-Nova York 1962.

The Consistency of the Axiom of Choice and of the Generalized Continuum-Hypothesis with the Axioms of Set Theory, Princeton University Press, Princeton, New Jersei 1940.

Traducció al castellà:

Hi ha una versió castellana de les seves Obres completes, Alianza, Madrid 1989.

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.