Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Heràclides del Pont (ca. 388-ca. 315-310) HIST.

Heràclides d'Heraclea, nascut en Heraclea en el Pont, filòsof i matemàtic grec platònic de la primera generació de la Acadèmia. Va substituir a Plató durant el tercer viatge que aquest va realitzar a Siracusa. Contemporani d'Eudox, també es va ocupar d'astronomia, geometria i aritmètica, a més d'escriure relats literaris plens de fantasia. Uns anys després de la mort de Pató va marxar a Heraclea on va fundar una escola. Va acceptar alguna tesi de Demòcrit en afirmar que el món es compon de corpuscles lliures en l'espai, amb la intervenció del qual la divinitat ha construït el món. No obstant això, per a ell, els astres són autèntiques divinitats, com diví és l'èter infinit que plena tot el cosmos i del qual corresponen les ànimes. Però, sens dubte, el més important d'Heràclides Pòntic és la seva teoria astronòmica segons la qual la Terra està en el centre de l'univers, encara que és ella qui es mou i gira entorn del seu eix, romanent fix la resta del cosmos, a excepció de Venus i Mercuri, que giraven entorn del Sol, i d'aquest mateix, que girava al voltant de la Terra.

Marcià Capel·la, del s V dC, esmenta la seva hipòtesi, que ha estat considerada un precedent del sistema astronòmic de Tycho-Brahe, amb el que guarda un cert semblant (en Tycho-Brahe, tots els planetes, a excepció de la Terra, giren entorn del Sol, i, aquest, al voltant de la Terra que, immòbil, ocupa el centre de l'univers). També Copèrnic el cita com un dels seus precursors.

Altres autors que havien afirmat el moviment de la terra són: Filolao de Crotona, Hicetes de Siracusa i Ecfant.

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.