Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Hipies d’Elis (s V aC) HIST.

Filòsof sofista grec d’origen dori (d’Èlide o Elis). Va ser un dels sofistes de la primera generació, més jove que Protàgores i contemporani de Sòcrates, i que va gaudir de fama pel seu saber enciclopèdic i les seves habilitats oratòries. La seva filla es va casar en segones noces amb Isòcrates. Va viatjar per moltes ciutats però, especialment, per Esparta, Olímpia i Sicília, encara que també va residir a Atenes. La major part de la informació que posseïm sobre Hipies (o Hippies) procedeix de Plató que, a més de parlar d’ell en el Protàgores, usa el nom d’Hipies per titular dos diàlegs seus (Hipies major, i Hipies menor). Només es conserven uns pocs fragments de les seves obres: El troià, Els noms dels pobles, Registre dels venedors a Olímpia i l’anomenada Col·lecció.

Segons Hipies hi ha una oposició entre la justícia, que és per NbF4H (natura o physis), i la que imposa la legalitat <`:@H (nomos): la primera és llei de la natura, divina, i manté sempre la seva validesa en tot país; la segona és llei humana i variable, i engendradora de tot poder tirànic i arbitrari. També es va ocupar de poesia, antropologia, astronomia, gramàtica, música, genealogia, història i matemàtiques. Segons Plató, Hipies posseïa una gran memòria que li permetia retenir una llista de més de cinquanta noms després de sentir-los una sola vegada. Aquesta habilitat estava basada en una tècnica mnemotècnica que ensenyava als seus deixebles. Procle li va atribuir el descobriment geomètric de la corba anomenada quadradora o quadratriu que s’usava per a la trisecció dels angles i per a la quadratura del cercle. Aquest descobriment el diferenciaria de la resta dels sofistes, que no van destacar al terreny científic.

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.