Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Joaquim de Fiore (1130-1202) HIST.


Teòleg i filòsof calabrès. Monjo cistercenc i fundador d'una nova ordre monàstica el 1191, l'ordre de Sant Joan de la Flor.

La seva obra es caracteritza per una forta visió profètica que el condueix a formular una nova concepció de la història, que competirà amb la teoria agustiniana de les dues ciutats i, junt amb l'esmentada concepció, exercirà una gran influència al llarg de l'Edat Mitjana, sent, al seu torn, origen de nombroses utopies i del moviment joaquinista, conegut com la teoria de l'Evangeli Etern.

La seva concepció de la història, d'estil profètic, parteix de la consideració de la humanitat com una realitat dinàmica marcada pel trànsit del primer al segon Testament. Però, així com el primer Testament és un anunci del segon, aquest és l'anunci d'un tercer estadi per venir: el del tercer Testament o edat de l'Esperit Sant. Al seu torn, cadascun d'aquests tres estats apareix com una analogia amb les tres Persones de la Trinidad i amb l'evolució espiritual de la humanitat:

1r) El primer Testament, a través especialment de Moisès, mostra la glòria del Pare;

2è) el segon, amb Jesucrist, manifesta la glòria del Fill,

3è) i el tercer, anunciat per Joaquín de Fiore, manifestarà la glòria de l'Esperit Sant.

D'aquesta manera, concep la història com un ascens en tres etapes: l'edat del Pare va ser l'edat de la llei, governada per la laboriositat, el treball i el temor; l'edat del Fill ha estat l'edat de l'Evangeli, governada per l'estudi, la disciplina, la fe i la submissió filial; l'edat de l'Esperit serà l'edat governada per la contemplació, l'esperança, l'alegria i la llibertat, i es caracteritzarà per una completa palingenèsia. A l'Església jeràrquica li succeirà una Església més espiritualitzada basada en una religió espiritual interior.

Aquesta concepció de la història no cristocèntrica, sinó trinitària, va originar el moviment joaquinista de gran importància en la història medieval i va exercir gran impacte a la branca més rigorista de l'ordre franciscana. Es tractava d'un moviment renovador de tipus religiós i polític abrigat per una teologia profeticoescatològica. A la fi de l'Edat Mitjana, la seva influència es deixa sentir encara en autors com Dante o Savonarola, i en la teologia i filosofia alemanya. Ja en l'època moderna, s'ha assenyalat la influència de les especulacions de Joaquín de Fiore en autors com Lessing, Schelling, Fichte, Hegel, en la llei dels tres estadis (teològic, metafísic i científic) de Comte, i en les tres etapes històriques fonamentals (comunisme primitiu, societat de classes i comunisme final) que concep el marxisme.

_____________________________________________

 


 

 

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.