Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Shaftesbury, Anthony Ashley Cooper, comte de (1671-1713) HIST. `shaftesb.wav', `play"]

Fil˛sof anglès, nascut a Londres, de l'educació del qual se'n havia encarregat, encara que indirectament, John Locke. Membre del Parlament anglès pel partit whig i, posteriorment, després d'heretar el comtat de Shaftesbury, membre de la cambra dels Lords.

Defensor de l'autonomia de la moral respecte de la religió i la política, posa el seu fonament en el «sentiment moral», teoria ètica de la qual és considerat l'iniciador i el primer a usar l'expressió, i que influirà de forma directa en Hume. El sentiment moral és d'una natura semblant al sentiment estètic, a la investigació del qual va dedicar les seves últimes obres; ambdós sentiments tenen relaciˇ amb l'harmonia general de la persona amb si mateixa.

Les seves obres, Investigació sobre virtut i mèrit (1699), Carta sobre l'entusiasme (1708), Sentit comú. Assaig sobre la llibertat d'enginy i l'humor (1709), i altres, es van publicar el 1711 amb el títol general de Characteristics of Men, Manners, Opinions, Times [Característiques d'homes, maneres, opinions, temps].

________________________________________________

Els germans Shaftesbury

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.