Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Simmies HIST. (Σιμμiας) (finals s.V començaments s.IV a.C.)

Simmies (o Simies) va ser un filòsof grec originari de Tebes. D'ell només es té coneixement per algunes referències de Di˛genes Laerci, que li atribueix vint-i-tres diàlegs, i, especialment, per Plató, que l'esmenta en diversos diàlegs sempre conjuntament amb Cebes.

Segons sembla va ser deixeble del pitagòric Filolau a Tebes, però posteriorment es va traslladar a Atenes on va formar part del cercle dels socràtics. Tant Simmies com Cebes van estar presents en els últims moments de la vida de Sòcrates, tal com ho esmenta Plató en el Fedˇ, diàleg en què Simmies defensa la teoria orficopitagòrica de l'ànima com harmonia proporcional dels contraris (calent i fred, sec i humit) (Fedˇ, 86b-d). Segurament era de família rica, perquè es va prestar voluntàriament a pagar diners per rescatar Sòcrates, a la qual cosa aquest es va negar (Critó 45b). Plató també l'anomena en altres diàlegs, com en Menexen (235b) i en el Fedre (242b).

 
 
 

La mort de S˛crates

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.