Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Simmel, Georg (1858-1918) HIST. `simmel.wav', `play"]


[image]Filòsof i sociòleg alemany, nascut a Berlín. Va ensenyar a Berlín i Estrasburg. Pertany al grup de filòsofs que configuren l'historicisme alemany de les dues últimes dècades del s. XIX, reacció des d'un fons neokantià contra el positivisme de Comte. La filosofia dels valors no és sinó part d'aquest historicisme. Simmel està sota influència directa de Windelband i Rickert, i reinterpreta la història, no a la manera de Kant, assenyalant les seves condicions a priori, sinó remetent-se a la experiència: només aquesta fa possible la història, perquè aquesta no és més que interpretació -o millor, comprensió a la manera de Dilthey- de fets humans individuals, seleccionats en funció dels interessos de l'historiador i, per tant, dels seus valors. Perquè els valors són relatius i pertanyen a àmbits diferents, la història no pot sinó revelar una pluralitat de mons. La sociologia, en canvi, de la que és considerat un dels iniciadors a Alemanya, té per objecte la descripció de les diverses classes d'associacions o interaccions humanes; aquesta descripció no és tampoc absoluta, perquè succeeix en el temps.

Simmel és un autor acadèmic i és de producció molt dispersa: es coneix també com a «filòsof de la cultura».

El relativisme gairebé general, propi de la seva primera etapa, el tempera a les seves obres finals, en les que tendeix a constituir un cert sistema filosòfic més estable, a manera de filosofia de la vida.

Obres principals

Els problemes de la filosofia de la història. Estudi de teoria del coneixement, 1892.

Filosofia del diner, 1900.

Sociologia. Investigacions sobre les formes d'associació, 1908.

La intuïció de la vida. Quatre capítols metafísics, 1918.

Veure http://socio.ch/sim/index_sim.htm


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.