Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Albert Magne, sant (ca.1200-1280) HIST.

O Albert de Lauingen, lloc on va néixer, en Bavaria. Filòsof i teòleg escolàstic de l’ordre dels dominics, anomenat doctor universal, va ensenyar a Friburg, Colònia -on va ser mestre de sant Tomàs d’Aquino- i París, i va ser posteriorment bisbe de Ratisbona (Regensburg).

Home d’àmplia cultura, que abastava no solament coneixements de teologia, filosofia, lògica, ètica, metafísica, sinó també de ciències de la natura, com meteorologia, mineralogia, fisiologia, botànica, zoologia, etc., d’on li ve el qualificatiu de «gran», va ser un dels primers a introduir el pensament d'Aristòtil en la filosofia escolàstica i un dels primers escolàstics que va mostrar un interès específic per les ciències naturals. En el seu intent d’aristoteliztar la filosofia, malgrat ser un neoplatònic convençut, va recórrer a les traduccions recents fetes a partir del grec. Influït per l’àrab al-Farabi, desenvolupa la teoria del «enteniment adquirida», o enteniment separat en quant es constitueix en forma de l’ànima, comunicant-li la «vida teòrica», o fi suprem de la vida humana, que anticipa temporalment el model de vida eterna. D’aquí sorgeix una visió de la filosofia com a forma de vida teòrica, que influirà més tard en els místics alemanys, sobretot en el Mestre Eckhart. En els seus comentaris a les obres naturalistes d’Aristòtil, recorre a experiments i observacions empíriques que diu haver realitzat.

La seva obra filosòfica es compon de paràfrasi a diverses obres d’Aristòtil i comentaris a les Sentències de Pere Llombard i, entre les seves obres de contingut científic, destaquen Sobre els vegetals i les plantes, Sobre els minerals, Qüestions sobre els animals. Se li van atribuir nombroses obres apòcrifes sobre alquímia, màgia i nigromància (com El Gran i El petit Albert, Secrets de dones, Secrets egipcians). La seva última obra, Summa de mirabili scientia Dei, va quedar inacabada.

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.