Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Desposseint a aquest ser, així constituït, de tots els dons sobrenaturals que hagi pogut rebre, i de totes les facultats artificials que no hagi pogut adquirir més que per llargs processos; considerant-ho, en una paraula, tal com hi ha degut sortir de la mà de la natura, veig un animal menys fort que uns, menys àgil que altres però, en conjunt, el més avantatjosament organitzat de tots. El veig sadollant-se sota una alzina, apagant la seva set en el primer rierol, trobant el seu llit al peu del mateix arbre que li ha proporcionat el seu àpat: heus aquí les seves necessitats satisfetes. [...]

Concloguem que, errant en els boscos, sense indústria, sense paraula, sense domicili, sense guerra i sense vincles, sense cap necessitat dels seus semblants, així com sense cap desig de perjudicar-los, potser fins i tot sense reconèixer mai a cap individualment, l'home salvatge, subjecte a poques passions, i bastant-se a si mateix, únicament tenia els sentiments i les llums pròpies de tal estat, que només sentia les seves vertaderes necessitats i no mirava més que allò que creia interessant de veure, i que la seva intel·ligència no feia més progressos que la seva vanitat.

____________________________________________________________________

J-J Rousseau, Discurs sobre l'origen i fonaments de la desigualtat entre els homes, Primera part (Alhambra, Barcelona 1985, p.71, p. 113).

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.