Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

ciències humanes / ciències de l’esperit EPIST.

Històricament, les anomenades Geisteswissenschaften en els escrits de Wilhelm Dilthey, o també ciències humanes, en oposició a les ciències de la natura (Naturwissenschaften), o ciències naturals. El terme correspon a la problemàtica iniciada en el s. XIX, quan autors com Dilthey i els autors de la Escola de Baden tracten sobre la relació i diferència entre les ciències que estudien la natura i les que estudien la cultura, l’home o la història. En general, si les ciències de la natura busquen el coneixement del món extern a través de lleis causals, les ciències l’esperit busquen un coneixement objectiu del món humà a través de la comprensió i l’estudi del que, emprant expressions de la dialèctica de Hegel, es consideren productes de l’esperit objectiu, com les obres d’art, els documents històrics, les institucions socials, etc.

Exemples de ciències de l’esperit són la història, la sociologia, la ciència política, el dret, etc. Poden identificar-se amb ciències socials en sentit ampli.

Veure: classificació de les ciències, ideogràfic, nomotètic.
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.