Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

acte moral, estructura de l’ÉTIC.

Característiques internes de l’acció humana perquè sigui considerada un vertader acte humà i, per tant, moral, és a dir, susceptible de ser aprovat o rebutjat.

En la consideració moral d’un acte cal tenir en compte la motivació (per una causa digna o, al contrari, per afany de notorietat), el fi, del que s’ha de tenir consciència i ha de voler ser aconseguit mitjançant l’acció, l’elecció adequada dels mitjans (no tot mitjà és moralment bo), el resultat de l’acció (bo i volgut) i les seves conseqüències (previstes) en una situació concreta donada (veure text).

Vol dir això que, amb vista a que un acte sigui moralment bo, cal que ho sigui el motiu que l’impulsa, la finalitat amb què es fa, els mitjans que s’usen, i el resultat i les conseqüències que es deriven d’ell necessàriament. A més a més, el subjecte humà ha de ser conscient, no sols del que l’impulsa a actuar, dels seus fins i dels mitjans, sinó del resultat i de les seves conseqüències, que han de preveure’s raonablement. L’accent de la moralitat no ha de carregar-se únicament sobre la intenció del subjecte o sobre el tipus d’acció que el subjecte realitza, sinó sobre ambdues coses alhora, de forma indissoluble.

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.