Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

El concili va definir que «l'únic Déu vertader, creador i Senyor nostre, pot ser conegut amb seguretat a base de la llum natural de la raó humana per mitjà del que ha estat creat» (Dz [=Denzinger] 1806; cf. també Dz 1785). La via concreta per a aquest coneixement no és descrita més detalladament; el text conciliar no diu com ha d'explicar-se el seu caràcter mediat («a través del que ha estat creat»), o com ell pot articular-se formalment en una prova racional o conceptual (cf. Dz 2145). No obstant això, d'anteriors manifestacions del magisteri (Dz 1622, 1650,1670) es desprèn que allí es pensa també en un «raciocini», en el sentit d'un coneixement conceptual o demostratiu. D'altra banda, contra les excessives pretensions gnòstiques o racionalistes, l'Església defensa la necessitat «moral» de la revelació, perquè l'individu en particular arribi real i concretament a conèixer a Déu (Dz 17867).

____________________________________________________________________

E. Simons, Possibilitat de conèixer a Déu, en la veu Déu, en Sacramentum mundi. Enciclopèdia teològica, Herder, Barcelona 1982, vol. 2, p. 320.
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.