Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

La identitat cultural d'Europa és, doncs, inseparable del cristianisme que li va servir d'inspiració i motor intel·lectual fins i tot en els períodes més declaradament irreligiosos, com la Il·lustració: tal és la tesi de Kolakowski en l'article de 1980 titulat «on estan els bàrbars ? Les il·lusions de l'universalisme cultural». La ideologia fundacional de l'Europa moderna és així cristiana per partida doble: el dret natural racionalista i cristià inspirarà la concepció moral de la persona subjacent a les declaracions dels drets humans i a les teories contractualistes liberals; d'altra banda, l'esperit de «incompletitud, finitud, incertesa, dubte» de la ideologia cristiana insti-la a l'Occident europeu un tarannà propici al racionalisme crític.

_____________________________________________________________________

J. Vigil, La filosofia de la religió en Leszek Kolakowski, en Filosofia de la religió. Estudis i textos, dir. per M. Fraijó, Trotta, Madrid 1994, p. 660.
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.