Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Royce, Josiah (1855-1916) HIST.

Filòsof nord-americà, nascut a Grass Valley, Califòrnia. Va estudiar en la John Hopkins i a Leipzig i Gotinga (on va ser deixeble de Lotze), a Alemanya, on va tenir ocasió d'interessar-se per les teories de Hegel. Representant màxim de l'idealisme americà, passa de l'idealisme absolut a un pragmatisme també absolut -nom que dóna al seu sistema filosòfic-, del que utilitza principalment les seves teories semiòtiques. En El món i l'individu (2 vols. 1900-1901) intenta combinar la realitat de l'individu, que l'idealisme anul·la, amb la presència de l'Absolut, que defineix com infinit i que descriu en termes d'infinit matemàtic, recorrent a teories de B. Russell.

En El problema del cristianisme (1913), adopta el punt de vista de Peirce, segons el qual pensament i coses són signes. La feina d'interpretació dels signes de cadascuna de les ments humanes s'amplia, per mitjà de la intercomunicació, a una «comunitat universal d'intèrprets», que identifica místicament amb la «comunitat de sants» i amb la «església», no tant com a realitat actual, sinó més aviat com a tasca que cal dur a terme.

Amb aquestes i altres doctrines idealistes, foses amb principis del pragmatisme, intenta Royce una reforma de la vida moral i social.

La seva obra The Philosophy of Loyalty (1908) manifesta l'orientació moral de tot el seu pensament. Altres obres seves són The Religious Aspect of Philosophy (1885) i The World and the Individual (1889-1901).

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.