Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Immanuel Kant: el nombre

En relació amb el sentit extern, l'espai constitueix la imatge pura de totes les magnituds (quanta), mentre que el temps ho és de tots els objectes dels sentits. L'esquema pur de la magnitud (quantitas), entesa com a concepte de l'enteniment, és, en canvi, el nombre, el qual constitueix una representació que comprèn la successiva addició d'unitats homogènies. El nombre no és, doncs, una altra cosa que la unitat de síntesi d'allò divers d'una intuïció homogènia en general, unitat obtinguda en produir jo el temps mateix en l'aprehensió de la intuïció.

__________________________________________________

Crítica de la raó pura, A142-3 -B182. (Alfaguara, Madrid 1988, p.185-186).

Veure Kant: els judicis sintètics a priori en les ciències.
 
 
 

Versión en castellano

Immanuel Kant: el número

En relación con el sentido externo, el espacio constituye la imagen pura de todas las magnitudes (quanta), mientras que el tiempo lo es de todos los objetos de los sentidos. El esquema puro de la magnitud (quantitas), entendida como concepto del entendimiento, es, en cambio, el número, el cual constituye una representación que comprende la sucesiva adición de unidades homogéneas. El número no es, pues, otra cosa que la unidad de síntesis de lo diverso de una intuición homogénea en general, unidad obtenida al producir yo el tiempo mismo en la aprehensión de la intuición.

__________________________________________________
Crítica de la razón pura, A142-3 -B182. (Edición de Pedro Ribas, Alfaguara, Madrid 1988, p.185-186).


 

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.