Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

El lleuger colom, que sent la resistència de l'aire que solca en volar lliurement, podria imaginar-se que volaria molt millor encara en un espai buit. D'aquesta mateixa forma va abandonar Plató el món dels sentits, per imposar límits tan estrets a l'enteniment. Plató es va atrevir a anar més enllà d'ells, volant en l'espai buit de la raó pura per mitjà de les ales de les idees. No es va donar compte que, amb tots els seus esforços, no avançava res, ja que no tenia punt de suport, per així dir-ho, no tenia base on sostenir-se i on aplicar les seves forces per fer moure l'enteniment. Però sol ocórrer-li a la raó humana que acaba al més aviat possible el seu edifici en l'especulació y no examina fins després si els fonaments tenen l'assentament adequat.

______________________________________________________________

I. Kant Crítica de la raó pura, Introducció, B 9 (Alfaguara, Madrid 1988, 6ª ed., p. 46-47).

 

 


Versión en castellano

 
La ligera paloma, que siente la resistencia del aire que surca al volar libremente, podría imaginarse que volaría mucho mejor aún en un espacio vacío. De esta misma forma abandonó Platón el mundo de los sentidos, por imponer límites tan estrechos al entendimiento. Platón se atrevió a ir más allá de ellos, volando en el espacio vacío de la razón pura por medio de las alas de las ideas. No se dio cuenta de que, con todos sus esfuerzos, no avanzaba nada, ya que no tenía punto de apoyo, por así decirlo, no tenía base donde sostenerse y donde aplicar sus fuerzas para hacer mover el entendimiento. Pero suele ocurrirle a la razón humana que termina cuanto antes su edificio en la especulación y no examina hasta después si los cimientos tienen el asentamiento adecuado.

______________________________________________________________

I. Kant  Crítica de la razón pura, Introducción, B 9 (Alfaguara, Madrid 1988, 6ª ed., p. 46-47).

 

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.