Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

quidditat GEN.

(del llatí quidditas, essència). Aquest terme va ser introduït en les traduccions llatines del segle XII de les obres d'Aristòtil que, al seu torn, es basaven en les traduccions àrabs. El terme quidditas traduïa la paraula àrab mâhiyya, que va ser usada per Avicena per traduir l'expressió grega aristotèlica J` J4 µ< ,E<i"4 (to tu en einai), traduïda al llatí per quod quid erad esse, que respon a la pregunta quid est? com «allò pel que un ésser és el que és». D'aquesta manera la paraula quidditas es pot traduir per essència. La noció de quidditat entesa com a essència, es relacionava amb la problemàtica medieval de la distinció entre la essència i l'existència. Tomàs d'Aquino empra la noció com a sinònim d'essència entesa com a forma que determina la matèria.

La distinció entre quidditas (essència) i existència és estudiada per Heidegger en el context de la seva concepció del oblit del ser, i sobre ella diu que «No és això -el que succeeix en la diferència entre essència i existència- un signe de l'oblit del ser? Podem sospitar que aquest destí no es basa en què merament hagi estat omesa pel pensament humà, o tampoc que fora reduïda la capacitat del pensament occidental primitiu. La diferenciació d'essentia (quidditat) i existentia («realitat») oculta en la seva originació essencial, domina el destí de tota la història d'occident i de la història determinada pel que és europeu» (veure text).
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.