Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

pluralisme GEN. / pluralistes HIST.

El pluralisme és la doctrina metafísica que defensa l’existència d’una pluralitat de substàncies diferents irreductibles entre si i sense que cap d’elles sigui més originària que les altres. S’oposa tant al monisme com al dualisme, ja que mentre el primer sustenta que tots els éssers procedeixen d’una única substància, el segon afirma l’existència de només dues substàncies diferents: matèria i esperit.

En la història del pensament el terme pluralistes s’utilitza per designar diversos moviments filosòfics diferents. El primer d’ells és el representat per les doctrines d’alguns filòsofs presocràtics, que van sustentar el pluralisme per fer front als problemes que havien suscitat les posicions monistes d'Heràclit (tot és canvi) i de Parmènides (l’ésser és immòbil), de forma que per afirmar l’evidència del canvi van haver de parlar no d’un únic ser sinó de diversos éssers. És el cas de la doctrina dels elements d'Empèdocles (que afirma que tot allò existent és producte de la combinació de quatre elements i dues forces), de la teoria de les homeomeries d'Anaxàgores o de l'atomisme de Leucip i Demòcrit que afirmen que tot quant existeix és el fruit de la combinació d’àtoms que es mouen en el buit, regits per l'atzar i la necessitat. En conjunt, aquests filòsofs són denominats els pluralistes.

En l’època moderna s’ha qualificat de pluralista la monadologia de Leibniz ja que, encara que accepta la procedència de tots els ens a partir de la creació divina, sustenta l’autonomia de cadascun d’aquests ens entesos, cadascun d’ells, com a mònades. En l’època contemporània s’han qualificat de pluralistes les doctrines de J.F. Herbart, de A.N. Whitehead i de William James que en comptes de pensar l’univers com una única unitat, conceben un plurivers de forma sinequista.

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.