Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Lucreci (Titus Lucrecius Carus) (98-55 aC) HIST.

Poeta i filòsof romà. Se sap molt poc sobre la seva vida, i el poc que d'ell es va escriure en l'antiguitat no és gaire fiable. Així, segons sant Jeroni, Lucreci va embogir a causa d'un filtre amorós, i la composició dels seus poemes la va realitzar en alguns pocs moments de lucidesa. La crítica moderna ha posat en dubte aquesta història. Lucreci no és pròpiament un pensador original, però és important per la seva defensa de l'epicureisme, que exposa de manera brillant en la seva cèlebre obra De rerum natura, escrita en forma de poema que es desenvolupa en sis cants. Aquesta important obra va ser editada per Cicerˇ, encara que l'esmentat autor s'havia manifestat en contra de l'epicureisme.

Partint del atomisme epicuri i de la noció d'àtom, Lucreci analitza el procés del coneixement, la formació de les imatges i la formació del cosmos. Manté una rigorosa concepció materialista i considera que l'Ónima és perible. Però, ja que quan sobrevé la mort nosaltres ja no som, no cal témer-la. En aquest sentit insisteix en la tesi d'Epicur de la necessitat d'alliberar-se del temor als déus i a la mort. Aquesta és la tesi principal que desenvolupa en el llibre I de la seva obra, en la que tracta també de les lleis bàsiques de l'univers, amb una exposició general de l'atomisme. En les altres parts del poema tracta:

Aquesta obra va tenir una gran influència en el pensament antic. En el Renaixement Marsili Ficino el va combatre, però va influir en la tesi de la pluralitat dels mons de Giordano Bruno. No obstant això, la seva influència més important es va donar en el segle XVII entre els defensors del nou atomisme, especialment va influir sobre Gassendi. Més tard, aquesta obra també va ser reivindicada pels materialistes del segle XVIII.

Veure Leucip, Dem˛crit i Epicur.
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.