Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Mendel, Johann (1822-1884) HIST.

{ewl MVBMP2, ViewerBmp2, !mendel.bmp}
Botànic i naturalista austríac fundador de la moderna genètica que, junt amb la teoria de les mutacions, era l'element fonamental que necessitava la teoria darwinista de la evoluciˇ per consolidar-se.

Va néixer en Heizendorf i va estudiar en Leipzig. Va ser ordenat sacerdot al convent augustinià de Sant Tomàs en Brno, i va adoptar el nom de Gregor. Es va dedicar a l'ensenyament primari i a l'experimentació amb encreuaments entre plantes, especialment amb pèsols i dondiegos, que pol·linitzava artificialment. El 1865 va publicar les dades dels seus experiments a la seva obra Versuche über Pflanzenhybriden

(Experiments d'hibridació en plantes ), en els que ja estan descrites les lleis fonamentals de la hibridació (crides posteriorment «lleis de Mendel») base de la moderna genètica. No obstant això, la importància dels descobriments de Mendel no va ser reconeguda fins a setze anys després de la seva mort, quan C. Correns, E.von Tschermak i Hugo de Vries van arribar a resultats semblants als de Mendel. Llavors el naturalista Hugo de Vries, va ser qui va donar a conèixer la gran importància de la seva obra.


Veure biologia.

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.