Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

genealogia GEN.
{ewl MVBMP2, ViewerBmp2, !nietzs4.bmp} Etimològicament significa rastrejar i exposar els orígens de quelcom. Habitualment aquest terme s'usa per referir-se a la cadena d'ascendents i descendents d'un tronc familiar, i al rastreig dels seus orígens. En filosofia aquest terme es refereix especialment al mŔtode que utilitza Nietzsche en algunes de les seves obres, com a Humà, massa humà i La genealogia de la moral, per tractar d'interpretar el sentit dels conceptes morals, que ell defineix com «prejudicis morals», a fi de descobrir quin és l'origen real d'aquests sentiments, ja que per a Nietzsche un valor posseeix sempre una genealogia, de la qual depenen la seva noblesa o la seva baixesa, i el genealogista és l'únic que pot descobrir quina noblesa pot trobar la seva expressió en un valor i quina baixesa en un altre. Nietzsche es declara genealogista dels valors i considera la
necessitat d'una crítica radical dels valors morals (veure text ). La genealogia és valor de l'origen i, alhora, origen dels valors. S'oposa tant al caràcter absolut dels valors com al seu caràcter relatiu: és l'element diferencial dels valors, del qual deriva precisament el seu caràcter de valor. La genealogia és, doncs, origen i naixement, però també expressa la diferencia o la distància en l'origen. El seu pensament sobre l'origen dels prejudicis morals adopta la forma d'un desxiframent «de l'escriptura jeroglífica del passat moral de la humanitat», i intenta trobar sota quines condicions els homes van inventar els judicis de valor sobre el bé i el mal, i quin valor posseeixen. Segons Nietzsche la genealogia ens situa més enllà del bé i del mal i ens condueix al coneixement dels valors inicials, ja que els valors són creació humana. Si en l'origen hay una voluntat o un «estat d'ànima elevat» actiu i creador, seran valors elevats i nobles (moral de senyors); si la voluntat de l'origen és negadora de la vida, desconfiada i ressentida, seran valors decadents i plebeus (moral d'esclaus). Segons Nietzsche, que persegueix la transvaloración dels valors, la moral occidental és una moral d'esclaus, que va néixer del ressentiment i la compassió (veure text ).

En la biologia moderna la noció de genealogia es vincula amb l'evolucionisme de Darwin que, precisament, traça la genealogia de les distintes espècies animals rastrejant el seu origen i desenvolupaments.

Veure termes relacionats

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.