Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Fragments d’Heràclit sobre el logos (8`(@H)

1. Els homes no han arribat al coneixement d’aquest logos que ha existit des de sempre, ni abans d’haver sentit parlar d’ell ni tampoc després. Perquè, venint totes les coses a l’existència segons aquest logos, els homes semblen gents inexpertes, quan assagen paraules i actes tals com els que jo descric detalladament, distingint cada cosa segons la seva natura i expressant com és. Se’ls escapa el que els homes fan en estat de vigília, igual que se’ls escapa el que realitzen dormint.

2. Per això és necessari seguir el que és comú, perquè allò comú és el que uneix. Però, encara que el logos és comú, la majoria viuen com si cadascú tingués una intel·ligència particular.

50. No escoltant-me a mi, sinó al logos, és savi confessar que totes les coses són u.

72. Estan en desacord sobre allò que els és més familiar, sobre aquest logos que tot ho governa, y allò que troben cada dia els sembla estrany.

113. El pensament és comú a tots.

114. Els que volen parlar amb intel·ligència han de recolzar-se en el que és comú, com una ciutat en la llei, i encara amb major fermesa. Ja que totes les lleis humanes s’alimenten d’una sola llei, la divina que ho domina tot segons li plau, i ho regeix tot i a tot excedeix.

115. A l’ànima pertany el logos, que s’acreix per si mateix.

__________________________________________________

Fragments i numeració de Diels, Fragment der Vorsokratiker, (R. Verneaux, Textos dels grans filòsofs: edat antiga, Herder, Barcelona 1982, 5a ed., p.7-12).

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.