Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

raó teòrica / raó pràctica GEN.

[image]

Els dos aspectes en què es divideix la raó pura, segons Kant. La raó pura teòrica comprèn l'enteniment i la raó pura pròpiament dita; a l'ús de la raó que s'ajusta a l'ús de les categories en l'àmbit sensible, anomena Kant enteniment (i d'ell s'ocupa en l'«Analítica transcendental»), mentre que anomena raó pura (Vernunft en sentit estricte) a l'ús de la raó més enllà de la limitació al sensible que imposen les categories (del que tracta en la «Dialéctica transcendental»), i el contingut de la qual són les idees de la raó.

La raó pràctica és la determinació de la conducta humana mitjançant conceptes. D'aquest doble aspecte de la raó correspon també la doble divisió de la filosofia en teòrica i pràctica. A més dels usos teòric i pràctic de la raó, existeix també la facultat intermèdia entre l'enteniment i la raó, que Kant anomena facultat de jutjar (que estudia en la «Crítica del judici»).

Veure Crítica de la raó pura, Critica de la raó pràctica.

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.