Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

subjectiu / objectiu EPIST.

(del llatí medieval esse subiectivum i esse obiectivum, l'ésser que és subjecte i l'ésser que és objecte) Encara que originariament l'ésser subjectiu feia referència al que era subjecte i l'ésser objectiu al que només era objecte, la posterior elaboració d'aquest parell d'oposats implica que all˛ subjectiu és el que és del subjecte, i es fonamenta en ell, i all˛ objectivo el que és de l'objecte, i es fonamenta en ell. El subjectivo té sovint la connotaciˇ pejorativa de faltat de fonament i arbitrari.
 
Psicològicament, subjectiu equival a contingut de consciència, en quant distint, en una interpretació realista, d'all˛ que és exterior a ella i existeix com a objecte o cosa. Epistemològicament, el subjectivo, a diferència de l'objectivo, és el que no es funda en raons objectives ni té en compte la mediació de la intersubjectivitat. Així, una opinió és subjectiva si és mera creença, però és objectiva si és creença racional, això és, si es recolza en raons fundades i implica intersubjectivitat.
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.