Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

subjectiu / objectiu EPIST.

(del llatí medieval esse subiectivum i esse obiectivum, l'ésser que és subjecte i l'ésser que és objecte) Encara que originariament l'ésser subjectiu feia referència al que era subjecte i l'ésser objectiu al que només era objecte, la posterior elaboració d'aquest parell d'oposats implica que allò subjectiu és el que és del subjecte, i es fonamenta en ell, i allò objectivo el que és de l'objecte, i es fonamenta en ell. El subjectivo té sovint la connotació pejorativa de faltat de fonament i arbitrari.
 
Psicològicament, subjectiu equival a contingut de consciència, en quant distint, en una interpretació realista, d'allò que és exterior a ella i existeix com a objecte o cosa. Epistemològicament, el subjectivo, a diferència de l'objectivo, és el que no es funda en raons objectives ni té en compte la mediació de la intersubjectivitat. Així, una opinió és subjectiva si és mera creença, però és objectiva si és creença racional, això és, si es recolza en raons fundades i implica intersubjectivitat.
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.