Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Immanuel Kant: el somni dogmàtic

Confesso amb tota l'ànima que a l'advertència donada per David Hume és a la que dec haver sortit fa ja molts anys del somni dogmàtic i l'haver donat a les meves investigacions filosòfiques al camp de l'especulació una direcció completament nova. [...]

Em vaig assegurar, doncs, abans que tot, de si podia generalitzar-se l'objecció de Hume, i no vaig tardar a adonar-me que el concepte d'enllaç i d'efecte no era ni de bon tros l'únic del que se serveix l'enteniment en els seus enllaços a priori de les coses, i que de tal manera és així que la metafísica sencera depèn de nocions d'aquest gènere. Vaig tractar d'assegurar-me del seu nombre, i quan ho vaig aconseguir, partint d'un principi únic, vaig passar a la deducció d'aquestes nocions, quan llavors em vaig haver assegurat que aquestes no són l'experiència, com havia temut Hume, sinó que provenien de l'enteniment pur.

__________________________________________________
Prolegómenos a toda metafísica futura, Prefacio (El Ateneo, Buenos Aires, 1950, p. 581-582).

 
 

Versión en castellano

 Immanuel Kant: el sueño dogmático


Confieso con toda el alma que a la advertencia dada por David Hume es a lo que debo haber salido hace ya muchos años del sueño dogmático y el haber dado a mis investigaciones filosóficas en el campo de la especulación una dirección completamente nueva. [...]

Me aseguré, pues, antes que todo, de si podía generalizarse la objeción de Hume, y no tardé en darme cuenta de que el concepto de enlace y de efecto no era ni con mucho el único de que se sirve el entendimiento en sus enlaces a priori de las cosas, y que de tal modo es así que la metafísica entera depende de nociones de este género. Traté de asegurarme de su número, y cuando lo conseguí, partiendo de un principio único, pasé a la deducción de estas nociones, cuando entonces me hube asegurado que éstas no son la experiencia, como había temido Hume, sino que provenían del entendimiento puro.

__________________________________________________
Prolegómenos a toda metafísica futura, Prefacio (El Ateneo, Buenos Aires, 1950, p. 581-582).


 

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.