Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Immanuel Kant: les categories

La mateixa funció que dóna unitat a les diferents representacions en un judici proporciona també a la mera síntesi de diferents representacions en una intuïció una unitat que, en termes generals, s'anomena concepte pur de l'enteniment. Per consegüent, el mateix enteniment i per mitjà dels mateixos actes amb què va produir en els conceptes la forma lògica d'un judici a través de la unitat analítica, introdueix també en les seves representacions un contingut transcendental a través de la unitat sintètica d'allò divers de la intuïció; per això s'anomenen aquestes representacions conceptes purs de l'enteniment, i s'apliquen a ‘priori' a objectes.

__________________________________________________

Crítica de la raó pura, Analítica trasc., cap.1, sec. tercera, § 10 B 105, Alfaguara, Madrid 1988, 6ª ed., p. 112-113).
 
 
 

Texto en castellano

Immanuel Kant: las categorías


La misma función que da unidad a las distintas representaciones en un juicio proporciona también a la mera síntesis de diferentes representaciones en una intuición una unidad que, en términos generales, se llama concepto puro del entendimiento. Por consiguiente, el mismo entendimiento y por medio de los mismos actos con que produjo en los conceptos la forma lógica de un juicio a través de la unidad analítica, introduce también en sus representaciones un contenido trascendental a través de la unidad sintética de lo diverso de la intuición; por ello se llaman estas representaciones conceptos puros del entendimiento, y se aplican a priori a objetos.

__________________________________________________
Crítica de la razón pura, Analítica trasc., cap.1, sec. tercera, § 10 B 105, Alfaguara, Madrid 1988, 6ª ed., p. 112-113).

 

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.