Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Immanuel Kant: idea de la raó

Entenc per «idea» un concepte necessari de raó del qual no pot donar-se en els sentits un objecte corresponent. Els conceptes purs de raó que ara considerem són, doncs, idees transcendentals. Són conceptes de la raó pura, ja que contemplen tot coneixement empíric com determinat per una absoluta totalitat de condicions. No són invencions arbitràries, sinó que vénen plantejades per la natura mateixa de la raó i, per això, es refereixen necessàriament a tot l'ús de l'enteniment. Són, per fi, transcendents i sobrepassen el límit de tota experiència, en el camp del qual no pot trobar-se mai un objecte que sigui adequat a la idea transcendental.

__________________________________________________

Crítica de la raó pura, Dialèctica trasc., llibre primer, sec. segona, B 384 (Alfaguara, Madrid 1988, 6ª ed., p. 318).
 
 

Versión en castellano

Immanuel Kant: idea de la razón


Entiendo por «idea» un concepto necesario de razón del que no puede darse en los sentidos un objeto correspondiente. Los conceptos puros de razón que ahora consideramos son, pues, ideas trascendentales. Son conceptos de la razón pura, puesto que contemplan todo conocimiento empírico como determinado por una absoluta totalidad de condiciones. No son invenciones arbitrarias, sino que vienen planteadas por la naturaleza misma de la razón y, por ello, se refieren necesariamente a todo el uso del entendimiento. Son, por fin, trascendentes y rebasan el límite de toda experiencia, en cuyo campo no puede hallarse nunca un objeto que sea adecuado a la idea trascendental.

__________________________________________________
Crítica de la razón pura, Dialéctica trasc., libro primero, sec. segunda, B 384 (Alfaguara, Madrid 1988, 6ª ed., p. 318).


 

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.