Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Immanuel Kant: l'ideal de la raó

Res és per a nosaltres un objecte si no pressuposa com a condició de la seva possibilitat el conjunt de tota la realitat empírica. En virtut d'una il·lusió natural, considerem aquest principi com aplicable a totes les coses en general, quan només és realment vàlid en relació amb aquelles que es donen com a objectes dels nostres sentits. Prenem, doncs, el principi empíric dels nostres conceptes sobre la possibilitat de les coses en tant que fenòmens per un principi transcendental de la possibilitat de les coses en general, eliminant la restricció «en tant que fenòmens».

__________________________________________________

Crítica de la raó pura, Dialèctica trasc., llibre segon, cap. 3, sec. 2, B 610 (Alfaguara, Madrid 1988, 6ª ed., p. 494).
 
 
 

Versión en castellano

Immanuel Kant: el ideal de la razón


Nada es para nosotros un objeto si no presupone como condición de su posibilidad el conjunto de toda la realidad empírica. En virtud de una ilusión natural, consideramos este principio como aplicable a todas las cosas en general, cuando sólo es realmente válido en relación con las que se dan como objetos de nuestros sentidos. Tomamos, pues, el principio empírico de nuestros conceptos sobre la posibilidad de las cosas en cuanto fenómenos por un principio trascendental de la posibilidad de las cosas en general, eliminando la restricción «en cuanto fenómenos».

__________________________________________________
Crítica de la razón pura, Dialéctica trasc., libro segundo, cap. 3, sec. 2, B 610 (Alfaguara, Madrid 1988, 6ª ed., p. 494).
 

 

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.