Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Immanuel Kant: la religió natural

Hi poden haver tres modes de fe il·lusòria que té lloc en la transgressió, possible per a nosaltres, dels límits de la nostra raó respecte a allò sobrenatural. [...] Primerament la creença que es coneix per experiències quelcom que, no obstant això, ens és impossible acceptar com succeint segons lleis objectives (la creença en miracles). En segon lloc, la il·lusió de que allò del que no podem mitjançant la Raó fer-nos-en cap concepte, no obstant això, ho hem d'admetre entre els nostres conceptes racionals com a necessari amb vista al nostre bé moral (la fe en misteris). En tercer lloc, la il·lusió de poder produir mitjançant l'ús de simples mitjans de la natura un efecte que per a nosaltres és un misteri, a saber: la influència de Déu sobre la nostra moralitat (la fe en mitjans de gràcia).

__________________________________________________

La religió dins els límits de la mera raó (Alianza, Madrid 1981, p. 190).
 
 

Versión en castellano

Immanuel Kant: la religión natural


Puede haber tres modos de fe ilusoria que tiene lugar en la transgresión, posible para nosotros, de los límites de nuestra razón respecto a lo sobrenatural. [...] Primeramente la creencia de que se conoce por experiencias algo que, sin embargo, nos es imposible aceptar como aconteciendo según leyes objetivas (la creencia en milagros). En segundo lugar, la ilusión de que aquello de lo que no podemos mediante la Razón hacernos ningún concepto, sin embargo, hemos de admitirlo entre nuestros conceptos racionales como necesario en orden a nuestro bien moral (la fe en misterios). En tercer lugar, la ilusión de poder producir mediante el uso de simples medios de la naturaleza un efecto que para nosotros es un misterio, a saber: la influencia de Dios sobre nuestra moralidad (la fe en medios de gracia).

__________________________________________________
La religión dentro de los límites de la mera razón (Alianza, Madrid 1981, p. 190).


 

 

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.