Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Gottfried W. Leibniz: el principi d'individuació

Filaletes.- L'anomenat principi d'individuació de les Escoles, amb el qual tant es debanen els cervells intentant saber el que és, consisteix en l'existència mateixa, que fixa a cada ser a un temps particular i a un lloc incomunicable a altres éssers de la mateixa espècie.

Teòfil.- El principi d'individuació equival en els individus al principi de distinció que acabo d'esmentar. Si dos individus fossin perfectament semblants, iguals i, en una paraula, indistingibles per si mateixos, no hi hauria principi d'individuació; m'atreveixo a dir fins i tot que llavors no hi hauria distinció individual, o individus diferents, en aquest supòsit. [...] Mes la veritat consisteix que tot cos [...] difereix d'un altre en si mateix. Recordo que una gran princesa [Sofía de Hannover], d'esperit sublim, va dir un dia passejant-se pel seu jardí que no creia que existissin dues fulles totalment semblants. Un savi gentilhome, que era de la comitiva, va pensar que seria fàcil trobar-les; però, encara que va buscar molt, es va poder convèncer pels seus propis ulls que sempre resultava possible trobar alguna diferència.

__________________________________________________
Nuevos ensayos sobre el entendimiento humano, c. XXVII, Alianza, Madrid 1992, p. 264-265.

 
 
 

Versión en castellano

Gottfried W. Leibniz: el principio de individuación


Filaletes.- El llamado principio de individuación de las Escuelas, con el cual tanto se devanan los sesos intentando saber lo que es, consiste en la existencia misma, que fija a cada ser a un tiempo particular y a un lugar incomunicable a otros seres de la misma especie.

Teófilo.- El principio de individuación equivale en los individuos al principio de distinción que acabo de mencionar. Si dos individuos fuesen perfectamente semejantes, iguales y, en una palabra, indistinguibles por sí mismos, no habría principio de individuación; me atrevo a decir incluso que entonces no habría distinción individual, o individuos diferentes, en este supuesto. [...] Mas la verdad consiste en que todo cuerpo [...] difiere de otro en sí mismo. Recuerdo que una gran princesa [Sofía de Hannover], de espíritu sublime, dijo un día paseándose por su jardín que no creía que existiesen dos hojas totalmente similares. Un sabio gentilhombre, que era de la comitiva, pensó que sería fácil encontrarlas; pero, aunque buscó mucho, se pudo convencer por sus propios ojos que siempre resultaba posible encontrar alguna diferencia.

__________________________________________________
Nuevos ensayos sobre el entendimiento humano, c. XXVII, Alianza, Madrid 1992, p. 264-265.


 

 

 
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.