Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

William James: el pragmatisme com a mètode

El pragmatisme representa una actitud perfectament familiar en filosofia, l'actitud empírica: però la representa, al meu entendre, d'una manera més radical i en una forma menys objectable. El pragmatisme gira la seva esquena d'una vegada per sempre a una gran quantitat d'hàbits molt volguts pels filòsofs professionals. S'allunya d'abstraccions i insuficiències, de solucions verbals, de males raons a ‘priori', de principis immutables, de sistemes tancats i pretesos «absoluts» i «orígens». Es gira vers allò concret i adequat, cap als fets, cap a l'acció i el poder. Això significa el predomini del temperament empirista i l'abandó de l'actitud racionalista. Significa l'aire lliure i les possibilitats de la Natura contra els dogmes, contra allò artificial i la pretensió d'una finalitat en la veritat.

______________________________________

Pragmatismo, Aguilar, Buenos Aires 1973, p. 56.
 
 
 

Versión en castellano

 
William James: el pragmatismo como método

El pragmatismo representa una actitud perfectamente familiar en filosofía, la actitud empírica: pero la representa, a mi parecer, de un modo más radical y en una forma menos objetable. El pragmatismo vuelve su espalda de una vez para siempre a una gran cantidad de hábitos muy estimados por los filósofos profesionales. Se aleja de abstracciones e insuficiencias, de soluciones verbales, de malas razones a priori, de principios inmutables, de sistemas cerrados y pretendidos «absolutos» y «orígenes». Se vuelve hacia lo concreto y adecuado, hacia los hechos, hacia la acción y el poder. Esto significa el predominio del temperamento empirista y el abandono de la actitud racionalista. Significa el aire libre y las posibilidades de la Naturaleza contra los dogmas, lo artificial y la pretensión de una finalidad en la verdad.

______________________________________
Pragmatismo, Aguilar, Buenos Aires 1973, p. 56.


 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.