Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Bertrand Russell: les descripcions

Per «descripció» entenc tota frase de la forma «un això o allò» o «l'això o allò» [the so-and-so]. Denominaré descripció «ambigua» a la frase de la forma «un això o allò», descripció «definida» a la frase de la forma «l'això o allò» (en singular). Així, «un home» és una descripció ambigua, i «l'home de la màscara de ferro» és una descripció definida. ’ Direm que un objecte és «conegut per descripció» quan sabem que és «això o allò», és a dir, quan sabem que hi ha un objecte, i no més, que té una determinada propietat, i generalment se sobreentendrà que no tenim un coneixement directe del mateix objecte. Sabem que l’home de la màscara de ferro ha existit i sabem qui era. Sabem que el candidat que obtingui major numero de vots serà escollit, i en aquest cas és molt possible que coneguem directament (en l'únic sentit en què és possible conèixer directament a l'altre) a l’home que és, de fet, el candidat que obtindrà nombre més gran de vots; però no sabem quin dels candidats és, és a dir, no coneixem cap proposició de la forma «A és el candidat que obtindrà nombre més gran de vots», en la qual A representi el nom d'un dels candidats. ’

Quan diem «això o allò existeix» volem dir que hi ha justament un objecte que és això o allò. La proposició «a és això o allò» significa que a té aquesta propietat determinada (això o allò) i que ningú més la posseeix. «A és el candidat unionista per aquesta circumscripció» significa «A, i no un altre, és el candidat unionista per aquesta circumscripció». «El candidat unionista per aquesta circumscripció existeix» significa «algú és el candidat unionista per aquesta circumscripció. i no un altre que ell». Així, quan tenim un coneixement directe d'un objecte que és això o allò, sabem que això o allò existeix.

__________________________________________________

Els problemes de la filosofia, Labor, Barcelona 1978, p. 52-53.

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.