Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

William James: el pragmàticament vertader

Quan les nostres idees no copien amb precisió el seu objecte, què significa adequació amb aquell objecte? ... El pragmatisme fa la seva pregunta usual: «Admesa com certa una idea o creença -diu-, quina diferència concreta es deduirà d’això per a la vida real de l’individu? Com es realitzarà la veritat? Quines experiències seran diverses de les que s’obtindrien si la creença fora falsa? En resum, quin és, en termes d’experiència, el valor efectiu de la veritat?»

En el mateix moment que el pragmatisme fa aquesta pregunta comprèn la resposta: idees vertaderes són les que podem assimilar, fer vàlides, corroborar i verificar; idees falses són les que no. Aquesta és la diferència pràctica que suposa per a nosaltres tenir idees vertaderes; aquest és, per tant, el significat de la veritat, perquè això és tot el que és conegut com a veritat. [...]

La veritat, dit breument, és només allò avantatjós en el nostre mode de pensar, d’igual forma que el més just és només allò avantatjós en el mode de conduir-nos.

__________________________________________________

Traducció de El significado de la verdad, Aguilar, Buenos Aires 1980, p. 29-30.

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.