Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Hipatia d'Alexandria (Ὑπατία) (ca. 370-415) HIST.

Matemàtica grega i la filòsofa més coneguda de l'antiguitat, filla de l'astrònom, físic i matemàtic, Teó d'Alexandria. Es va educar probablement al Museu d'Alexandria (en qual el seu pare tenia un cÓrrec important), amb filòsofs neoplatònics; les seves obres, perdudes -Comentari a Diofant, Sobre les còniques d'Apol·loni de Perga, Cànon Astronòmic- testifiquen el seu interès per l'astronomia i les matemàtiques. Segons les cròniques antigues, instal·lada a Atenes, Hipatia es dedica, circulant amb total llibertat per la ciutat a la manera d'alguns filòsofs helenístics, a difondre les teories de Plató i Aristòtil, en una època en què no estava ben vist que la dona ensenyés en públic i en la que el cristianisme començava a ser influent en la societat; segons el seu deixeble més famós, Sinesi, va aplicar les matemàtiques a la teoria neoplatònica de l'U.

Va tenir una mort tràgica: assassinada per un grup de fanàtics, probablement cristians, amb el consentiment del patriarca d'Alexandria, Ciril, que van cremar el seu cos després de morta. De fet Hipatia es va negar a convertir-se al cristianisme i a renunciar al coneixement, a la filosofia i a la ciŔncia que durant mÚs de vint anys havia aprŔs i ensenyat en el Museu, seguint l'estela del seu pare a qui, per altra part, va superar en tots els Ómbits del coneixement.

 
Enllašos externs: http://www.xtec.es/~rcapsada/matgrega/hipatia.htm

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.